Perspective juridice asupra instituţiei Parlamentului, 2005

Articole din această publicaţie:

Simina TĂNĂSESCU - Consideratii teoretice privind procedura legislativă instituită prin revizuirea Constitutiei

Procedura legislativă instituită prin revizuirea Constituţiei din 2003 cuprinde o modalitate originală de soluţionare a unor eventuale divergenţe care pot apărea între cele două Camere ale Parlamentului cu privire la legile adoptate.

Ioan MURARU - Câteva consideratii teoretice privind biroul permanent al Camerei parlamentare

Este în afara oricărei îndoieli că un mandat, într-un sistem constituţional democratic şi reprezentativ nu poate avea o durată nedefinită. Orice mandat, inclusiv cel de preşedinte al unui birou permanent parlamentar, implică o durată în timp şi chiar posibilitatea revocării sale.

Corneliu Liviu POPESCU - Imunitatea parlamentară din perspectiva dreptului European al drepturilor omului

Sistemele juridice naţionale ale statelor membre ale Consiliului Europei, precum şi regulile convenţionale din cadrul Consiliului Europei şi al Uniunii Europene recunosc existenţa imunităţii parlamentare.

Stefan DEACONU - Delegarea legislativă în România - Analiză jurisprudentială

Articolul face o analiză a instituţiei delegării legislative în România. Sunt analizate, pe de o parte, textele constituţionale şi legale ce consacră această instituţie, precum şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materia delegării legislative, în cei 14 ani de existenţă ai instantei de contencios constituţional.

Gheorghe IANCU - Votul electronic - modalitate modernă de formare a Parlamentului

Votul electronic reprezintă posibilitatea alegătorilor de a-şi exprima opţiunea politică şi a exercita dreptul lor de vot dintr-un alt loc decât la o secţie de votare; acesta poate contribui la scăderea ratei de absenteism la vot.

Documente ataŞate

Perspective juridice asupra institutiei Parlamentului, 2005

Abonare la INFOletter